OBEZİTE CERRAHİSİ

Tüp Mide Ameliyatı

Tüp Mide Ameliyatı Nedir ?

Günümüzün en popüler sorunlarından birisi olan Obezite için farklı tedavi yöntemleri ve cerrahi yöntemler olsa da Sleeve Gastrektomi olarak bilinen Tüp Mide Ameliyatı, obezite için etkili cerrahi yöntemlerden birisidir.

 

Bu yazıda; tüp mide ameliyatı hakkında rehber niteliğinde bir içerikle karşılacak, tüp mide ameliyatının nasıl yapıldığından, kimlere uygulanabileceğine, ameliyat öncesi ve sonrası için neler yapılabileceğine kadar birçok detaylı bilgiye erişebileceksiniz.

 

Hazırsanız Başlayalım!

İçindekiler

Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Bu ameliyat, öncelikle cerrahi kilo kaybına yönelik aşamalı bir yaklaşımın parçası olarak uygulanır. Vücut kitle indeksi (BMI) çok yüksek olan, şeker hastaları, yüksek tansiyon hastaları, uyku apnesi olanlar veya kalp veya akciğer problemleri nedeniyle anestezi veya daha uzun bir prosedür geçirme riski taşıyan hastalara uygulanır.

 

Standart hastalarda ise tüp mide ameliyatı yapılmasına karar verilir. Bu kararın verilmesinin en büyük nedenleri arasında aşırı büyük bir karaciğer veya mide baypas prosedürünü çok uzun veya güvensiz hale getirecek geniş bir skar dokusu bulunması olarak değerlendirilebilir.

 

Bazen iki aşamalı bir yaklaşımla devam etme kararı vermek için hastaya bilinen risk faktörleri hakkında ameliyat öncesinde bir bilgilendirme brifingi verilir. İki aşamalı sleeve gastrektomi uygulamalarında, İlk aşama prosedürü olarak Tüp mide ameliyatı uygulanan hastalarda, ikinci aşama (gastrik bypass) önemli kilo kaybı meydana geldikten ve anestezi riski çok daha düşük (ve karaciğerin boyutu küçüldü ise) bir hale geldikten sonra 12 ila 18 ay sonra gerçekleştirilir. Bu yaklaşım iki ameliyat içermesine rağmen, seçilmiş hastalar için güvenli ve etkili olduğu söylenebilir.

 

Önemli: Ancak bu karar, hastanın hangi gruba girdiğine göre yapılan tetkik ve değerlendirmeler sonrası verilir.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tüp mide ameliyatı, önemli ölçüde uzun vadeli kilo kaybına yardımcı olmak için mide kapasitesinin yaklaşık %75 oranında, bir tüp (boru) yardımıyla küçültüldüğü cerrahi bir prosedürdür. Tüp mide ameliyatı laparoskopik (teleskopik kamera) olarak yapılır. Bu işlem esnasında midenin içerisine (yak. %75’lik kısmına) tüp yerleştirilir. Sleeve gastrektomi cerrahisi çok uzun süren bir işlem olmadığından 1-2 saat aralığında bir süre zarfı sonrası cerrahi prosedür tamamlanır.

 

Önemli: Tüp mide ameliyatı, midenin alınan kısmı iştahı uyaran bir hormonun üretimini ortadan kaldırdığı için iştah kaybına yol açar. Ameliyat aynı zamanda tek seferde yiyebileceğiniz yiyecek miktarının da kısıtlanmasını sağlar.

Tüp Mide Ameliyatı Kimler İçin Uygundur?

Aşağıdaki durumlarda olan kişiler için tüp mide ameliyatı için uygundur:

 

  • BMI (vücut kitle indeksi) puanınız 40 veya daha fazla ise.
  • Vücut Kitle İndeksiniz 35 veya daha fazla ise ve kilo vererek düzelebilecek tip 2 diyabet veya yüksek tansiyon gibi başka tıbbi durumlarınız varsa.
  • Genel anestezi ve ameliyat olabilecek kadar sağlıklıysanız.
  • Yaşam tarzı ve tüp mide diyeti değişiklikleri yoluyla kilo vermeye ve kilo kaybınızı sürdürmeye kararlıysanız.
  • En az altı aydır sağlıklı beslenerek, egzersiz yaparak ve ilgili ilaçları alarak kilo vermeye çalıştınız ve bu işe yaramadıysa

 

Tüp Mide Ameliyat Adımları

Tüp mide ameliyatı, düşük komplikasyon oranları ile oldukça basit bir işlemdir. Ciddi komplikasyonlar olduğunda, genellikle ameliyattan sonraki ilk birkaç gün içinde ortaya çıkarlar. Prosedür öncesi rahat olmak oldukça önemlidir.

 

Ameliyattan önce cerrah, iki haftalık ameliyat öncesi diyetin uygulanması konusunda uyarıda bulunur. Ayrıca ameliyat gününden bir önceki gece, gece yarısından sonra hiçbir şeyin yenmemesi gerektiği konusunda hasta bilgilendirilir. Bu önemli bir durumdur. Çünkü birçok kişi ameliyattan önce yemek yedikleri veya içtikleri için ameliyatlar ileri bir tarihte yapılmak üzere iptal ediliyor.

Tüp mide ameliyatından önce hastaya genel anestezi verilir. İşlem laparoskopik olarak yapılır ve genellikle 1-2 saat arasında sürer. Ameliyatı yapacak cerrah hastanın midesinde birkaç küçük kesi yapacak ve midenin büyük bir bölümünü çıkarmak için laparoskop adı verilen, bir ucunda ışık ve kamera merceği bulunan uzun ve ince bir teleskop kamera ile diğer tüm cerrahi müdahaleleri yapmak ve tüpü yerleştirmek için kullanır.

Tüp mide ameliyatından sonra hasta 2 – 3 gün hastanede kalır. Tüp mide ameliyatından iyileşme süreci bazıları için ağrılı, bazıları için ise daha az ağrılı geçebilir. Her insan ağrıyı farklı yaşar ve farklı kişiler için farklı ağrı kesici ilaçlar diğerlerinden daha iyi sonuç verebilir. Reçetesiz olarak satılan standart ağrı kesiciler ağrının hafifletilmesinde işe yarayabilir.

 

Hastaneden taburcu olduktan sonra bazı genel kurallar aşağıda verilmiştir. Operasyon sonrası hastaneden taburcu olduktan sonra cerrahınızın önerdiği takip edilmesi gereken daha spesifik yönergeler olabilir.

 

  • Ameliyattan sonraki ilk gün sadece sıvı tüketimine izin verilir.
  • Doktorun belirleyeceği sürelerde (genellikle birkaç hafta) sıvı diyet önerilir. Daha sonra yumuşak ve sulu yiyeceklere geçiş yapılır.
  • Genellikle ameliyat sonrası 4-6 hafta sonrasında katı yiyecekler diyete eklenebilir.
  • Mide hızlı bir şekilde dolacağı için küçük porsiyonlar her zaman yeterli olacaktır.
  • Ameliyat sonrası sportif aktiviteler ve özellikle karnı gerecek hareketlerden kaçınılması
  • Bağırsak hareketleri zor ve ağrılı olabilir. Bu normal bir durumdur.
  • Ameliyattan sonraki ilk hafta kabızlık normaldir. Ağrı kesici ilaçları kabızlığı artırabilir.
  • Doktor tarafından aksi belirtilmedikçe, verilen ilaçlar almaya devam edilebilir.
  • Farklı hastalıklar için cerrahın ilaç konusundaki yönlendirmesi oldukça önemlidir.
  • Çoğu insan tüp mide ameliyatını takiben 2 – 4 hafta içinde normal aktivitelerine dönebilir. Ancak en iyi kararı yine doktor verecektir.
  • Yürüme aktivitesi iyileşme sürecine oldukça katkı sağlar.
  • Ağır bir egzersiz programı ve ağır bir şey kaldırma durumundan kaçınılmalı. Bu durum dikişlere ve gövdeye aşırı baskı uygular ve ağrı yapabilir.

 

Ameliyat sırasında ve sonrasında olası komplikasyonlar iyi bir şekilde anlaşılmalıdır. Tüp mide ameliyatından kaynaklanan en endişe verici komplikasyon, zımba hattı sızıntısıdır.

 

Ameliyat sırasında veya sonrasında zımba hattı sızıntıları meydana gelebilir. Ameliyat sırasında, genellikle ameliyatı tamamlamadan önce fark edilir ve sabitlenir. Ancak fark edilmez ise ameliyattan kısa süre sonra ortaya çıkabilir.

 

Zımba hattı sızıntıları tipik olarak ameliyattan sonraki ilk ay içinde meydana gelir. Uygun olmayan yiyecekler yiyerek (her zaman ameliyat sonrası diyeti takip etmek oldukça önemlidir) veya midenin iyileşmeyen dokularından tetiklenebilir. Bu da zımbaların ince, devaskülarize dokudan ayrılmasına ve daha sonra sızıntı oluşmasına neden olur.

 

Bir zımba hattı sızıntısı, mide suyunun mide dışına çıkarak büyük bir enfeksiyona yol açmasından kaynaklanır. Belirti ve semptomlar taşikardi (hızlı kalp atışı), ateş, göğüs ağrısı ve karında ağrı olarak görülebilir.

 

Zımba hattı sızıntılarının çoğu ameliyattan sonraki 14 gün içinde meydana gelir. Bu belirtilerden herhangi biri mevcutsa hemen doktora görünmek gerekir.

 

Yeni midenin tutabileceğinden daha fazla yedikten sonra yaraların çevresinde ağrı, morarma ve şişlik gibi bazı mide tüpü yan etkileri yaşanabilir. Yiyecekler iyi çiğnenmeli, daha küçük porsiyonlar yemeli ve tüp mide diyet planına harfiyen uyum sağlanmalıdır.

Tüp Mide Ameliyatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Tüp mide ameliyatı gereksinimi olan ve diğer program gereksinimlerini izleyen hastalar bu operasyon sonrası tipik olarak fazla vücut ağırlıklarının % 65’ini kaybederler. Ayrıca tüp mide ameliyatı aşağıdakiler gibi obezite ile ilgili birçok sorunu iyileştirir veya ortadan kaldırır:

  • Şeker Hastalığı
  • Yüksek Tansiyon
  • Uyku Apnesi

Tüp mide ameliyatı teknik olarak gastrik bypass’tan daha basittir. Gastrik bypasta olduğu gibi hastanın mide ve ince bağırsak anatomisini yeniden düzenlemek yerine, tüp mide ameliyatı (sleeve gastrektomi) kilo kaybını etkileyecek şekilde midenin yeniden boyutlandırılması amacı taşır.

Tüp mide ameliyatı, potansiyel komplikasyon riskini, ameliyat sonrası ağrıyı ve hastanın işe ve diğer aktivitelere dönene kadar geçen süreyi etkili bir şekilde azaltan birkaç bölgedeki kesiden yapılır.

 

Hastaların yeni anatomilerine uyum sağlarken dayanıklı, sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmeye çalışmaları için iş dışında zamana ihtiyacı olacaktır. Bununla birlikte ameliyatla ilişkili ağrı genellikle hafiftir (kişiden kişiye göre değişen oranlarda) ve kısa süreli ağrı kesici ilaçlarla ağrı giderilmeye çalışılır. 6 haftalık süre sonunda hasta yavaş yavaş sosyal yaşantısına (tabi ki ameliyat sonrası doktor tarafından verilen diyetine önem göstermek şartıyla) dönebilir.

Kesinlikle! Belki de gerçek operasyondan daha önemli olan, hastaların ameliyat öncesi verilen ve uygulanması istenen yeme alışkanlığı değişikliğidir. Hastalara sağlıklı beslenmenin detayları ve ana hatları anlatılır. Herkesin bir gram karbonhidrat, protein ve yağın ne olduğunu ve bunları hangi kombinasyonlarda yememiz gerektiğini anlaması bu noktada ayrı bir önem taşır. Hastanın normal bir bireyden daha yüksek oranda kilo vereceği sınırlı bir zaman dilimi vardır. Önemli olan, vücut operasyona uyum sağladıktan sonra hastanın bu kilo kaybını sürdürmesine yardımcı olacak sağlıklı ve sürdürülebilir beslenme alışkanlıkları geliştirmektir.

Olası komplikasyonları olmayan hiçbir ameliyat yoktur. Bununla birlikte, laparoskopinin bariatrik cerrahi alanına girmesi, sadece etkinlikte değil, aynı zamanda hastaya verilen riskte de devrim yaratmasına yol açmıştır.

 

Dünya çapında yapılan bir araştırmada tüp mide ameliyatı olan hastalardan elde edilen veriler ışığında ölüm riskinin %0.08 olduğunu gösteriyor ki bu, safra kesesi ameliyatı veya kalça protezi ameliyatından daha az bir orandır. Dahası, kilo verme ameliyatı ile ele alınan obezite ile ilişkili birçok tıbbi soruna bağlı olmayan bir araştırma grubuna göre ameliyat geçiren bireylerde ölüm oranında %89’a varan bir azalma olduğuna dair iyi veriler vardır.

Tüp mide ameliyatı kısıtlayıcı bir işlemdir. Midenin boyutunu büyük ölçüde azaltır ve bir seferde yenebilecek yiyecek miktarını sınırlar. Besinlerin emiliminin azalmasına neden olmaz veya bağırsaklarınızı atlama gibi durumlar olmaz. Tüp mide ameliyatı iştahta azalmaya neden olabilir. Mide boyutunu küçültmenin yanı sıra, tüp mide ameliyatı, midenin ürettiği “açlık hormonu” miktarının azaltılması sağlanır. Bu işlemden sonra kilo kaybına katkıda bulunabilir. Az miktarda yemek yedikten sonra çabucak tokluk hissinin oluşması ve birkaç saat daha tok hissedilmesinin temel nedeni budur.

Hastalar, ameliyat öncesi ölçülen kilolarına bağlı olarak ameliyattan sonraki ilk yıl fazla vücut ağırlıklarının %40 ila %70’ini kaybetmesi sağlanabilir. Obezite ile ilişkili birlikte seyreden birçok bozukluk, tüp mide ameliyatından sonra düzelme eğilimi gösterir. Tüp mide ameliyatı uygulanan hastaların %75’inden fazlasında diyabet, yüksek tansiyon, uyku apnesi ve anormal kolesterol seviyeleri iyileştirilir veya tedavi edilir. Uzun vadeli çalışmalar henüz mevcut olmasa da tüp mide ameliyatından sonra meydana gelen kilo kaybı, ameliyattan sonraki ilk yılda bu tıbbi bozukluk durumlarının da dahil olduğu gerçek bir iyileşme ile sonuçlanır.

 

Tüp mide ameliyatı geçirdikten sonra bekleyebileceğiniz pek çok fayda vardır. Daha az ağırlık, etrafta dolaşmayı çok daha kolay hale getirebilir ve genel zindeliğinizi ve sağlığınızı geliştirebilecek bir dizi yeni aktivitenin keyfini çıkarmanıza olanak tanır.

Evet, tüp mide ameliyatından sonra yeniden kilo almak mümkündür ve bu durum, hastalar eski beslenme alışkanlıklarına döndüğünde ortaya çıkma eğilimindedir. Doktorun vermiş olduğu diyet listesini izlerseniz bu durumu tekrar yaşamayabilirsiniz. Ancak tüp mide ameliyatının, kilo problemleriniz için bir “tedavi” değil, kilonuzu yönetmenize yardımcı olacak güçlü bir araç olduğunu unutmamak önemlidir. Yüksek miktarda abur cubur tüketirseniz ve fiziksel aktivite yapmazsanız, tekrar kilo alırsınız. Daha da önemlisi bu kilonuzu korumak için öğünlerinizi planlamaya devam etmek, küçük porsiyonlar yemek ve fiziksel aktivite yapmaya devam etmek kilo almamanız açısından oldukça önemlidir.

Her tıbbi tedavinin bir başarısızlık oranı vardır ve tüp mide ameliyatı da bir istisna değildir. Tüp mide ameliyatı olan hastaların küçük bir kısmı (yaklaşık %10) beslenme gereksinimlerine uyamama veya fiziksel aktivite eksikliği gibi çeşitli nedenlerden dolayı başarılı olamazlar. Bazı hastalar vitamin ve mineral takviyesi alamazlarsa da sorun yaşayabilir.

Tüp mide ameliyatından sonra biraz rahatsızlık duymak yaygındır. Ağrı esas olarak karın bölgesinden gelme eğilimindedir, ancak ameliyat sırasında karnı şişirmek için kullanılan gazın (karbondioksit) bir sonucu olarak hafif sol omuz ağrısı da yaşanabilir. Basit ağrı kesicilerin kullanımı ağrı sorununun çözümü için yeterli olacaktır.

Bu durum mesleğinizin niteliğine bağlıdır. Fiziksel olarak aktif olmayan bir işiniz varsa, o zaman genellikle 1-2 hafta içinde işinize dönebilirsiniz. Çünkü bu zamana kadar yaralar iyileşmiş olacak ve çok daha az rahatsızlık hissetmiş olacaksınız. İşiniz fiziksel olarak zorlayıcıysa, işe geri dönebilmek için biraz daha zamana ihtiyacınız olabilir. Midenizin iyileşmesi tipik olarak 6-8 hafta sürer ve bu süre zarfında özel beslenme kurallarını olabildiğince yakından takip etmeniz oldukça önemlidir.

Sonuç

Tüp mide ameliyatı uzun bir yolculuktur. Ortalama olarak, hedef kilonuza ulaşmak yaklaşık iki yıl sürer. Kilo vermekten kurtulmak için ömür boyu sağlıksız alışkanlıkları değiştirmek gerekir. Bu kolay bir çıkış yolu değildir. Özveri, sebat ve günlük çalışma (ömür boyu) gerektirir. Öğrenmeye, iyi alışkanlıkları pekiştirmeye ve küçük zaferlerinizi kutlamaya devam edin.

 

Ameliyattan ne kadar uzaklaşırsanız, kendinizi hasta olarak o kadar az düşünür ve kendinizi o kadar çok “sağlıklı” olmayı seçen biri olarak görürsünüz. Tüp mide ameliyatının bir araç olduğunu unutmayın. Kilo vermenize yardımcı olur. Böylece hayatınızı sonsuza dek değiştirecek sağlıklı değişiklikleri daha rahat uygulayabilirsiniz.

YARDIMA MI İHTİYACINIZ VAR?

Tüm sorularınız için Dr. HE Destek Hattı’ndan 7/24 bize ulaşabilirsiniz.

KALİTE BELGELERİMİZ