DİŞ TEDAVİLERİ
Porselen ve Zirkonyum Kaplamalar
Porselen Diş Kaplama Nedir?
Porselen kullanılarak geliştirilmiş diş kaplamasıdır. Orijinal dişlerin yüzey bölgesinin kaplanmasında kullanılmaktadır. Hastaya özel ölçüler alınarak kişisel tasarlama özelliği çerçevesinde elde edilmekte olup, doğal diş görüntüsü sunmak üzere geliştirilmiştir. Hem diş hekimlerince hem de hastalarca en sık tercih edilen kaplama çeşididir. Bunun en belirgin nedeni ise doğal diş görüntüsüne en yakın seçenek olmasıdır. Porselen kaplamayı destekleyici yapı çeşitleri ise; porselen, metal ya da seramiktir. Porselen diş kaplama çeşitleri arasında anılan bu bileşenler daha çok estetik kaygılar nedeniyle ve bütçe fırsatı sunmak üzere geliştirilmiştirler. Örneğin ön dişlerde full porselen diş kaplama seçebilirken görünmeyen arka ve yan dişlerde metal destekli porselen kaplamalar da tercih edebilirsiniz.
Porselen Kaplama Nasıl Yapılır?
Öncelikle mevcut dişlerin yüzey kısımları temizlenir. Plak temizliği yapılan işlemde 0,5 mm – 0,7 mm arasında diş yüzeyi temizlenir. İşlem lokal anestezi altında yürütülmektedir. Temizlik adımından sonra kalıp alma aşaması gelmektedir. CEREC teknolojisi kullanılarak dişlerin üç boyutlu ölçü ve kalıpları alınır. Bu ölçüler kaplama yapana laboratuarlara iletilir. Hastadan hastaya özel olarak üretilen porselen kaplama üretimi 15 gün içerisinde gerçekleşmektedir. 2 haftalık bekleme süresi boyunca hastanın yeme – içme fonksiyonlarının desteklenmesi adına geçici diş kaplaması verilmektedir. Diş yapıştırıcı materyaller kullanılarak geçici diş materyalleri yerleştirilir. Kalıcı porselen kaplamalarınız gelince de aynı şekilde yapıştırılarak dişlerin kaplanması yapılır. Bu adımda gelen kaplamalarınızın düzeltilmesi, kesilmesi, törpülenmesi gerekiyorsa da kısa sürede gerçekleştirilir.
Zirkonyum Diş Kaplama Nedir?
Diş kaplama tekniklerinden biri olan Zirkonyum kaplama, porselen kaplamadan daha sonra geliştirilmiş olup çok daha estetik bir görüntüye sahip olmasının yanı sıra daha dayanıklı olabilmektedir. Saf zirkonyum üzerinde yapılan işlemeler neticesinde zirkonya seramiği isimli kaplama malzemesine dönüştürülmektedir. Dönüşüm işleminin ardından fırınlarda işleme adımları devam etmekte ve metal desteğine ihtiyaç duymadan tek başına kullanılmaya hazır kılınmaktadır. İçinde metal veya benzer materyaller bulundurmaması sebebiyle çok daha estetik, güvenli, uzun ömürlü ve doğal diş görünümü bakımından porselen kaplamaya nazaran en iyi seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Diğer diş kaplama tekniklerinde olduğu gibi uygulanmaktadır. Öncelikle diş temizleme, küçük düzeltmeler, boyutlandırma işlemleri yapılır. Düzeltme adımları sırasında dişler 0,5 – 0,7 mm arasında küçültülür. Böylece yeni hazırlanan zirkonyum kaplamalar dişlerin üzerine tam olarak oturtulabilmektedir. Dişin genel yapısına ve diş etine yönelik bir zararı olmayan zirkonyum kaplamaların üretimi için hastanın özel diş kalıbı ve ölçüsü alınarak laboratuara yollanır. Özel laboratuarlarda ve CAD – CAM teknolojisiyle geliştirilen kaplamalar hazır olunca diş kliniğine iletilir. Hastaya özel diş tonunun seçimi de üretimden önce saptanmaktadır. Böylece estetik görüntü tam olarak sağlanmış olur. Son adımda da zirkonyum diş kaplamaları yapıştırıcı maddelerden destek alınarak hastaya yerleştirilir.