GENEL CERRAHİ
Kasık Fıtığı Ameliyatı
Kasık Fıtığı Nedir?
Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kasık fıtığı olan bireylerin zaman kaybetmeden cerrahi girişimle tedavi edilmesi gerekir. Vakit uzadıkça fıtıklar daha da büyüyebilir ve genel anestezi altında alınabilirler. Eğer kasık fıtığı küçük ise lokal anestezi altında kolayca alınabilmektedir. Ancak yüksek oranda kasık fıtığı ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilirler. Açık ameliyat ya da kapalı ameliyat teknikleri kullanılarak yapılan bu müdahalede eğer zorunlu değilse laparoskopik yani kapalı ameliyat yöntemi tercih edilmektedir. Açık ameliyat yönteminde, genel anesteziyla uyutulan hastanın kasık bölgesine bir adet ortalama 5 cm uzunluğunda cerrahi kesik atılmaktadır. Kapalı ameliyat yönteminde ise 3 adet oldukça küçük uzunlukta kesik atılmaktadır. Bu kesiklerden mikro kamera yardımıyla ilerlenerek fıtıklı alanda bulunan organlar karın içi bölgesine alınmaktadırlar. Ardından mesh isimli bir yama kullanılarak kas – karın zarına yerleştirilir. Meshin amacı yeniden fıtık oluşumunun engellenmesine yöneliktir.
Bağışıklık sistemince reddedilmeyen bir yapıda bulunan meshler ayrıca yan etkilere de neden olmazlar. Mesh’ler sentetik formda üretilmiş birer fıtık yamalarıdır. Son yıllarda üretilen meshlerden sonra dikişte kullanılmasına lüzum kalmamaktadır. Laparoskopik ameliyatta fıtığın içi boşaltılır, yaması yapılır ve ameliyat sonlandırılır. Kullanılan kameralar mikro düzeyde olduğu için karın duvarını germez. Cerrah monitörden izleyerek ameliyatı gerçekleştirir.
Oldukça büyük olan fıtıklarda, daha önce fıtık ameliyatı olan hastalarda, prostat ameliyatı geçirmiş hastalarda kapalı ameliyat mümkün olmayabilmektedir. Bu nedenle tek seçenek açık ameliyat yönteminin seçilmesiyle son bulur. Bu yöntemde de tıpkı kapalı ameliyatta olan işlemler gerçekleştirilir. Tek fark ise üç adet oldukça küçük uzunlukta kesiğin yerine bu kez beş cm uzunluğunda bir adet kesiğin açılmasıdır. Kasık fıtığı ameliyatı olanların ev ortamında ve ortalama 45 gün boyunca dinlenmeleri gerekmektedir. Eğer kapalı ameliyatla tamamlanmış ise bu süre daha azdır.