OBEZİTE CERRAHİSİ
Gastrik Bypass Ameliyatı
Gastrik Bypass Nedir?
Gastrik bypass obezite oranı 40 üzerinde olan ve ameliayatı engelleyecek rahatsızlıkları olmayan kişilere yapılan bir zayıflama ameliyatıdır. Bu ameliyat ile birlikte kişinin vücuduna aldığı kalorinin azaltılması amaçlanmaktadır.
Gastrik bypass ameliyatı temel olarak midenin büyük bir bölümünün bypass edilmesini içermektedir. Bu işlemle küçük hacimli bir mide hazırlanır ve bu kısım ince bağırsaklara dikilir. Bu ameliyat genel obezite cerrahisinde sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Amaç tüm obezite cerrahilerinde olduğu gibi midenin küçültülüp, bağırsakların bir bölümünün devre dışı bırakılarak tüketilen gıdaların bir kısmının emilmeden vücuttan atılmasını sağlamaktır. Bu sayede hastalar hem daha az gıda tüketerek tokluk hissine erişmiş olur, hem de tükettikleri gıdaların sadece bir kısmı emilir. Bu da kilo alımına engel olur.
Gastrik baypas, midenin tepesinde küçük bir kese oluşturmak için cerrahi işlemlerin kullanıldığı bir operasyondur. Kese daha sonra ince bağırsağınıza bağlanır ve midenin geri kalanı kalıntı kısmı olarak kullanılır. Bu, kendinizi tok hissetmeniz için daha az yiyecek gerektirdiği ve yediğiniz yiyeceklerden daha az kalori emeceğiniz anlamına gelir.
Gastrik Bypass Nasıl Yapılır?
Gastrik bypass ameliyatı, midenin büyük bir kısmı alınarak yapılır. Bu ameliyat ile birlikte mide küçültülmektedir
Bu ameliyat, genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir. Gastrik bypass ameliyatı 2 önemli kısımdan oluşmaktadır: İlk adımda mide küçültülmektedir. Cerrah, mideyi küçük bir üst bölüme ve daha büyük bir alt bölüme ayırmak için işlem gerçekleştirir. Midenin üst kısmı (kese olarak adlandırılır), yediğiniz yiyeceklerin gideceği yerdir. Kese yaklaşık olarak bir ceviz büyüklüğündedir. Bundan dolayı daha az yemek yer ve kilo verirsiniz.
İkinci adım ise bypass aşamasıdır. Cerrah, ince bağırsağın küçük bir bölümünü kesedeki küçük bir deliğe bağlar. Tüketilen gıdalar keseden bu yeni açıklığa ve ince bağırsağa gitmektedir. Sonuç olarak, vücut daha az gıda emeceğini için alacağı kalori de az olacaktır.
Gastrik baypas iki şekilde yapılabilir. Açık ameliyat yöntemiyle cerrah kişinin karnını açmak için büyük bir cerrahi kesi yapar. Baypas, mide, ince bağırsak ve diğer organlar üzerinde çalışılarak yapılır.
Bu ameliyatı yapmanın bir başka yolu da laparoskop adı verilen küçük bir kamera kullanmaktır. Bu kamera hastanın karnına yerleştirilir. Ameliyata laparoskopi denir. Bu kamera, cerrahın karnın içini görmesini sağlar.
Bu ameliyatta:
Cerrah, hastanın karnında 4 ila 6 küçük kesi yapar. Ameliyatı gerçekleştirmek için gerekli olan aletler bu kesiklerden içeri sokulur. Kamera, ameliyathanedeki bir video monitörüne bağlanır. Bu, cerrahın ameliyatı yaparken hastanın karnının içini görmesini sağlar.
Laparoskopinin açık cerrahiye göre avantajları şu şekildedir:
- Kısa süreli yatış, hızlı iyileşme
- Daha küçük yara izleri
- Daha az acı