Vücutta normal olarak kabul edilenden daha fazla yağ dokusu birikmesi obezite olarak adlandırılır. Normal şartlar altında beklenen, yağ oranının erkeklerde %32’yi ve kadınlarda %26’yı geçmemesidir. Vücuttaki yağ oranının hesaplanması için vücut kitle indeksi formülü kullanılır. Bu kapsamda kilo boy oranlaması yapılır. Vücut kitle indeksi hesaplaması; vücudunda aşırı yağ kitlesi bulunan, hamilelik ya da emzirme döneminde olan kişilerde vücuttaki yağ oranını belirleme noktasında doğru sonuç vermeyebilir. Bununla birlikte vücut kitle indeksi hesaplaması sonucu obezitenin derecelerini belirlemek mümkündür:
- VKİ 18.5 ve altı düşük kilolu
- VKİ 18.5 ve 24.9 arası normal kilolu
- VKİ 25 ve 29.9 arası fazla kilolu
- VKİ 30 ve 34.9 arası 1. derece obezite
- VKİ 35 ve 39.9 arası 2. derede obezite
- VKİ 40 ve üstü 3. derece obezite yani morbid obezite
Tüp mide ameliyatı VKİ 40 ve üzerinde olan hastalara uygulanabilir. Bununla birlikte VKİ 35 ila 40 aralığında bulunan ancak aşırı kilolarına bağlı olarak uyku apnesi, hipertansiyon, tip 2 diyabet gibi sağlık sorunları yaşayan kişilere yapılan değerlendirmeler sonucu uygunluk verilmesi halinde tüp mide ameliyatı uygulanabilir.
Tüp mide ameliyatı normal şartlar altında 18 ila 65 yaş aralığındaki kişilere uygulanıyor olsa da Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen Vücut Kitle İndeksi değerlerine sahip olmak olmazsa olmaz koşullar arasında yer alır. Vücut kitle indeksi değerleri tüp mide ameliyatı için uygun olan ancak yaşı 18’den daha küçük olan kişiler için doktor ve ebeveyn onayı alınarak tüp mide ameliyatı yapılabilir. Aynı durumda olan ve yaşı 65’in üzerinde olan kişiler için uygunluk kararı verilirken hastanın sağlık durumu detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir.
Tüp Mide Ameliyatı İle Ne Kadar Kilo Verilir?
Hastalar normal şartlar altında tüp mide ameliyatından sonraki 5 yıl içinde fazla kilolarının ortalama %60’ını verirler. Kilo verme açısından değerlendirildiğinde tüp mide ameliyatı, gastrik bypass ameliyatı kadar etkili olduğu gibi ameliyatın ardından hastaların yaşadığı emilim bozukluğu gastrik bypass prosedürüne oranla daha azdır. Hastaların genel sağlığı açısından mide küçültme ameliyatının ardından vitamin ve mineral desteği alınmalıdır. Mide küçültme ameliyatı uzun vadede etkisini yitirdiği takdirde gastrik bypass ameliyatı uygulanması gerekliliği doğabilir.
Yapılan araştırmalardan elde edilen veriler gösteriyor ki, tüp mide ameliyatını izleyen süreçte hastaların ortalamı %15’i yeniden kilo almaktadır. Hastaların ameliyat sonrası süreçte yeniden kilo alımını önlemek için, hastalar yakından izlenmelidir. Bu nedenle tüp mide ameliyatından sonra hastanın psikolog ve diyetisyenlerin de dahil olduğu uzman bir ekip tarafından takip edilmesi önemlidir. Bu sayede hastanın yeniden kilo almasına neden olabilecek ve sağlık durumunu olumsuz yönde etkileyebilecek faktörler ortadan kaldırılabilir.
Tüp Mide Ameliyatı Riskli midir?
Tüp mide ameliyatı, majör cerrahi prosedürlerinden biri olduğu için belirli riskler barındırır. Nadir olmakla birlikte ciddi komplikasyonlar gelişmesi riski bulunan tüp mide ameliyatında doktorun ve sağlık ekibinin uzmanlığı çok önemlidir.
Tüp mide ameliyatının neden olduğu risk; her hasta özelinde yaş ve mevcut kilo başta olmak üzere çeşitli etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte mide küçültme ameliyatlarında ölüm riski nadirdir. Ayrıca obezite sorununun neden olduğu risklerin, tüp mide ameliyatının doğurduğu risklerden çok daha fazla olduğunu açıkça söylemek mümkündür. Tüp mide ameliyatı olan hastalarda şeker hastalığı, yüksek tansiyon, karaciğer yağlanması ve böbrek hastalıkları gibi risklerin azalması söz konusu olabilmektedir.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
Tüp mide ameliyatından optimum fayda sağlanması için hastanın sağlıklı bir beslenme programını düzenli olarak uygulaması, doktorun önerdiği durumlarda vitamin ve mineral takviyelerini almayı aksatmaması gerekir. Bu süreçte doktor bilgisi ve onayı olmaksızın hiçbir vitamin, gıda ya da ilaç takviyesi alınmamalıdır.
Tüp mide ameliyatından sonra hasta yumuşak ve sıvı yiyecekler tüketmelidir. Beslenme sırasında tüm yiyecekler iyice çiğnenmeli ve püre haline geldiğinde yutulmalıdır. Yeterince çiğnenmeyen Alınan protein miktarının yeterli olması ve proteinli gıdaların öncelikli yenilmesi önemlidir.
Tüp mide ameliyatından sonra katı ve sıvı gıdalar aynı anda tüketilmemelidir. Yemek sırasında sıvı tüketmek, midenin dolmasına ve erkenden kusmaya yol açabilir. Bu nedenle yemeklerden 30 dakika önce ya da sonra sıvı tüketmeye özen gösterilmelidir.
Doygunluk hissi ortaya çıktığında ya da karnın ortasında baskı hissedildiğinde yeme ve içme durdurulmalıdır. Aynı şekilde bulantı hissedildiği durumlarda da yemek yemeyi durdurmak önemlidir. Günde en az 3 öğün yemek yenilmeli ve sağlıklı beslenme düzeni uygulamaya özen gösterilmelidir. Öğün kesinlikle atlanmamalı, yeteri kadar çiğnemeden yemek yenilmemeli, günlük olarak ihtiyaç duyulan sıvı ve multivitamin destekleri alınmalıdır.