Son yıllarda sağlık alanında yaşanan gelişmeler, doktorların ve sağlık personelinin uzmanlığı, hastanelerde kullanılan tıbbi ekipmanların son teknoloji ürünü olması ve daha pek çok farklı neden Türkiye’yi sağlık turizminin gözde ülkelerinden biri haline getirmiştir. Tüm bu etkenler göz önünde bulundurulduğuda Türkiye’de tüp mide ameliyatı olmanın güvenli olduğu ifade edilebilir.
Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Doğru bir diyet ve düzeni bir egzersiz programı uygulanmasına karşın istediği kilo kaybını sağlayamayanların sıklıkla başvurduğu tüp mide ameliyatı kapsamında hastanın midesinin hacmi küçültülür ve hastanın daha az gıda tüketerek tokluk hissine erişmesi sağlanır.
Sleeve gastrektomi olarak da adlandırılan tüp mide ameliyatı kapsamında mide hacminin küçültülmesi için midenin en çok esneme ve genişleme özelliğine sahip, iştahı yöneten kısmı cerrahi prosedürle çıkarılır. Geriye yaklaşık bir muz büyüklüğünde mide kalır. Ameliyat sırasında mideden çıkarılan kısım tarafından salgılanan Ghrelin hormonunun görevi iştah kontrolünü sağlamaktır. Tüp laparoskopik teknikle uygulanan tüp mide ameliyatı kapsamında açılan minimal kesilerden karın boşluğuna girilir ve prosedür gerçekleştirilir.
Tüp Mide Ameliyatı Fazla Kilosu Olan Herkese Uygulanır mı?
Fazla kilosu olan herkes tüp mide ameliyatı olamaz. Tüp mide ameliyatı uygulanacak hastaların bazı şartları karşılaması gerekir. Bunlardan biri hastanın 18 ila 65 yaş arasında olmasıdır. Hasta özelinde gerekli görülmesi durumunda 65 yaş üzeri hastalara da tüp mide ameliyatı yapılması gündeme gelebilir. Tüp mide ameliyatı olacak hastaların vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olmalıdır. Vücut kitle indeksi 35 ila 40 arası olan ancak beraberinde obeziteye bağlı diyabet, hipertansiyon gibi ikincil hastalıklar bulunan hastalara da tüp mide ameliyatı yapılabilir. Ayrıca hastanın anestezi almasına engel bir sağlık sorunu bulunmamalıdır. Tüp mide ameliyatı yapılacak hastaların tedavi edilmemiş psikiyatrik bir sorunları olmaması, ameliyat sonrası elde edilecek sonuçlarla ilgili gerçekçi beklentileri bulunması ve ameliyattan sonra birtakım yaşam tarzı değişiklikleri yapacak olması dikkat edilmesi gereken diğer konular arasında sayılabilir.
Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Yapılmaz?
Hastanın kilo kaybını kozmetik amaçlarla talep ediyor olması, hastanın vücut kitle ineksinin istenen aralıklarda olmaması, hastanın ameliyata engel bir sağlık sorunu bulunması, hastanın ameliyattan sonraki süreçlerde beslenmesine ve düzenli egzersiz yapma gerekliliğine dikkat etmeyecek olması halinde tüp mide ameliyatı uygulanmaz.
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tüp mide ameliyatı hastanın mide hacminin küçültülmesi, tek seferde tüketebileceği gıda miktarının ve kalori alımının kısıtlanmasını sağlar. En sık kullanılan obezite cerrahisi prosedürleri arasında yer alır. Sleeve gastrektomi olarak da bilinen tüp mide ameliyatı kapsamında midenin “Antrum” olarak adlandırılan kısmından başlanır. Proksimal his açısında sonlanan stapler hattı boyunca ortalama %85’lik kısmı kesilir ve çıkarılır. Kapasitesi en fazla 100 ml olacak şekilde azaltılan midenin yeni görünümü tüpe benzer.
Ameliyatın yapılması için laparoskopik yöntem kullanılarak hastanın karın duvarından küçük bir kesi yapılır. Açık cerrahi kesi olmadığı için hem hastanın iyileşme süresi kısalır hem cerrahi kaynaklı enfeksiyon yaşanması riski azalır.
Tüp mide ameliyatı ileri obezite vakalarında dahi dramatik kilo kaybı sağlayan etkili bir yöntemdir. Ayrıca prosedür sırasında mide kapağının etrafında bulunan sfinkter kaslarının bütünlüğü korunmaktadır. Böylece mide ve yemek borusundaki ayrımın korunması sağlanır. Bu nedenle tüp mide ameliyatı diğer bariatrik cerrahi prosedürlerine göre daha avantajlı bir prosedür olarak ön plana çıkar.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Mide Yeniden Genişler mi?
Genel anestezi altında ve laparoskopik teknikle uygulanan tüp mide ameliyatı diğer cerrahi prosedürlere göre güvenilirliği yüksek bir prosedür olarak kabul edilir. Tüp mide ameliyatı mide kelepçesi gibi uygulamalarla kıyaslandığında daha az komplikasyon riskinin bulunması ve çok daha uzun sürelerle kalıcı kilo kaybını sağlaması gibi avantajlara sahiptir.
Tüp mide ameliyatından sonra hastalar birkaç gün hastanede müşahade altında tutulur, herhangi bir sorun yaşanmaması halinde bu sürenin sonunda taburcu edilirler. Tüp mide ameliyatı sırasında midenin %80 ila %85’inin alınmasıyla birlikte midenin hacmi ortalama 100 ml olacak şekilde azaltılsa da ameliyatın ardından mide kapasitesinin bir miktar artması söz konusu olabilir. Hasta doktorunun tavsiyelerine uygun bir şekilde beslenmezse midenin gereğinden fazla büyümesi gibi istenmeyen bir durum yaşanabilir. Ameliyat sonrası prosedürden optimum fayda sağlanması için başta beslenme olmak üzere tüm konularda doktor tavsiyelerine uyulmalıdır.