Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Bir tür kilo verme ameliyatı olan tüp mide ameliyatı sleeve gastrektomi ya da mide küçültme ameliyatı olarak da adlandırılır. Tüp mide operasyonu kapsamında midenin %75 ila %80’lik bir kısmı alınır. Bu sayede ameliyattan sonra hastanın gıda alımı kısıtlanır. Buna bağlı olarak hasta kilo verir. Tüp mide ameliyatı günümüzde hem ülkemizde hem dünya genelinde en çok uygulanan obezite cerrahisi prosedürleri arasında ilk sırada gelir.
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tüp mide ameliyatı genel anestezi altında uygulanır. Laparoskopik teknikle uygulanan tüp mide ameliyatı sırasında hasta acı ya da ağrı hissetmez. Midenin üst bölümünde küçük kesiler açıldıktan sonra midenin sol kısmının büyük kısmı çıkarılır. Kalan mide dar bir tüp görünümündedir.
Ameliyattan sonra tüketilen gıdalar, ameliyattan önce olduğu gibi mideden ince bağırsağa geçer. Bu prosedür kapsamında ince bağırsak üzerinde bir değişiklik yapılmaz. Böylece hastalar ameliyattan sonra daha az gıda tüketerek doymaya ve bunun sonucunda kilo vermeye başlarlar.
Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Son yıllarda hem cerrahi tekniklerin hem cerrahların deneyiminin gelişmesi ve iyileşmesi sonucu obezite cerrahisi prosedürleri giderek daha güvenli bir hal almıştır. Diğer yandan tüm cerrahi prosedürlerde olduğu gibi obezite cerrahisi ameliyatları sırasında ve sonrasında birtakım komplikasyonlar gelişebilir. Tüp mide ameliyatı olan hastaların karşılaşması olası ana komplikasyonlar ve riskler şu şekilde sıralanabilir:
- Zaman içerisinde bazı besinlerin sindirilmesi noktasında zorluk yaşanması,
- Tüpte darlık gelişmesi ya da darlık oluşması,
- Ameliyat sonrası bazı hastalarda mide ekşimesi ya da reflü şikayetinin ortaya çıkması (Hastada ameliyattan önce orta seviyede ya da şiddetli reflü sorunu olduğu durumlarda tüp mide ameliyatı bu sorunun kötüleşmesine neden olabilir. Bu tür durumlarda gastrik bypass cerrahisi uygulanması gündeme gelebilir. Bunun nedeni gastrik bypass cerrahisinin reflü ve mide ekşimesi sorununa karşı daha güvenli bir prosedür olmasıdır.)
- Sindirim problemlerine bağlı olarak bazı hastalarda kabızlık gelişmesi.
Bunlara ek olarak kişinin genel sağlık durumuna göre bazı farklı risklerle karşılaşılması riski de bulunur.
Tüp Mide Ameliyatından Sonra Hangi Gıdalardan Uzak Durulmalıdır?
Tüp mide ameliyatından sonra; yüksek kalorili gıdalar, alkol, kuru gıdalar, pirinç, ekmek, makarna gibi gıdalar, aşırı yağlı yiyecekler, yüksek lifli sebzeler ve meyveler, yüksek kafeinli ve şekerli içecekler ile sert etlerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Tüp mide ameliyatı olan hastalar genellikle bir gün sonra taburcu edilirler. İlk iki hafta boyunca hastaların sıvı beslenme diyeti uygulaması gerekir. Ameliyattan sonra uygulaması için hastaya bir beslenme programı verilir. Sıvılardan saf gıdalara, daha sonra yumuşak gıdalara ve en son normal gıdalara geçilir.
Tüp mide ameliyatından sonra her öğün küçük miktarlarda tüketilmelidir. Yemekler yavaş ve her lokma iyice çiğnenerek tüketilmelidir. Normal yiyeceklere erken geçilmesi ağrı ve kusma gibi sorunlar yaşanmasına neden olabilir. Hastaların tüp mide ameliyatından sonra midesi iyileştikten sonra beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi çok önemlidir.
Tüp mide ameliyatı olan kişiler daha az yemeye başladıkları ve doğal olarak daha az besin emilimi gerçekleştiği için yeterli vitamin ve mineralleri alma konusunda sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. Bu durumda hastaların günlük olarak multivitamin ve kalsiyum – D vitamini takviyesi alması gerekliliği doğabilir.
Hastalar tüp mide ameliyatından sonra belirli bir süre boyunca birkaç aylık periyotlarla bazı kan testlerini yaptırmalıdır. Bu sayede yüksek kan şekeri, anemi (düşük kan demiri), düşük D vitamini ya da kalsiyum değerlerinin söz konusu olup olmadığını önlemek mümkündür. Tüp mide ameliyatından sonra mide ekşimesi sorunu yaşayan kişilerin mide asidini azaltmak için ilaç kullanması gerekliliği doğabilir.
Hastalar tüp mide ameliyatından sonra verdikleri kiloların bir kısmını geri alabilirler. Bu durumu önlemek için yapılması gereken sağlıklı bir beslenme ve düzenli bir egzersiz programı uygulamaktır. Bazı hastalarda yeni oluşturulan tüp şeklindeki midenin zaman içerisinde genişlemesi gibi istenmeyen bir durum yaşanabilir. Hasta daha fazla yemek yiyebilmeye başlar. Hastalar tüp mide ameliyatından sonra eski sağlıksız beslenme alışkanlıklarına geri döner, hareketsiz bir yaşam sürdürürlerse yeniden kilo almaları söz konusu olabilir.
Tüp mide ameliyatı laparoskopik teknikle, çok küçük kesiler kullanılarak yapıldığından hem ameliyat sonrası estetik kaygı uyandıracak bir iz kalmaz hem iyileşme süresi kısadır. Prosedür kısa sürede ve konforlu bir şekilde tamamlanır. Tüp mide ameliyatı hastanın mide hacmini etkileyen ancak bağırsakların gıda emilimini azaltmayan bir cerrahi prosedürdür.
Yüksek risk grubundaki hastalarda güvenli bir şekilde uygulanabilen tüp mide ameliyatından sonra hastalar fazla kilolarının ortalama %60 ila %75’ini verebilirler. Genel olarak değerlendirildiğinde tüp mide ameliyatının komplikasyon oranı düşük bir bariatrik cerrahi prosedürü olduğu ifade edilebilir.