Mideye yerleştirilen bir balon olan mide balonu, hastanın midesine yerleştirilmesinin ardından hava ya da sıvı kullanılarak 400 ila 700 cc hacme kadar şişirilir. Mide balonu düzenli diyet ve egzersizle kilo veremeyen kişilere uygulanabilen geçici bir kilo yöntemidir. Ameliyat riski yüksek olan hastalara endoskopik olarak uygulanabilen yöntemde mide balonu ortalama 4 ila 6 ay arasında midede kalır.

Mide Balonu Neden Delinir?

Mide balonu endoskopik yöntemle uygulanır. Midenin hacmini azaltmayı sağlayan bu silikon balon yerleştirilirken ve şişirilirken, hasta sedasyon altında olduğu için hiçbir şekilde acı ya da ağrı hissetmesi söz konusu değildir. Mide balonu silikon yapıda olduğundan, diğer silikonlar gibi delinebilir, içinde bulunan hava ya da sıvı dışarı çıkabilir.

Çoğu kişinin sandığının aksine patlaması söz konusu olmayan mide balonlarının birçok farklı nedene bağlı olarak delinmesi mümkündür. Mide balonu her ne kadar mide asidine karşı dayanıklılığa sahip olacak şekilde üretilse de mide asidinin yüksek seviyede olması mide balonunun delinmesine neden olabilir. Bununla birlikte mide asidi farklı nedenlere bağlı olarak yükselebilir ya da düşebilir.

Mide asidinin yanı sıra çeşitli dış etkenler de mide balonunun delinmesine neden olabilir. Dışarıdan alınan bir darbe sonucu mide balonunun delinmesi riski vardır. Mide balonu delindiğinde mide, aynı uygulamadan sonra olduğu gibi tepki verir. Mide balonunun delinmesi durumunda, hastanın muayenesinin ardından mideye yeniden bir mide balonu yerleştirilir.

Şişkinlik, karın ağrısı, reflü artışı, kramp, bulantı  gibi yan etkiler operasyondan sonra görülmesi olası durumlar olup yaklaşık 24 ila 72 saat içinde ortadan kalkar. Hassas bir vücut yapısı olan kişilerde söz konusu rahatsızlıklar devam ederse doktor tarafından ilaç reçete edilmesi ihtiyacı doğabilir. Aynı şekilde mide balonu takıldıktan sonra 24 saatten uzun süre karın ağrılarında doktora başvurulmalıdır.

Mide Balonu Hangi Durumlarda Takılır?

Obezite tedavisi amacıyla sık kullanılan bir yöntem olan mide balonunda hastalar 4 ila 6 ay içinde kilolarının ortalama %10 ila %15’ini verebilirler. 18 ila 65 yaş aralığında bulunan, vücut kitle indeksi 27 ve üzeri olan, daha önce obezite cerrahisi prosedürleri uygulanmamış kişilere mide balonu takılabilir.

Mide balonu ameliyat olmayı tercih etmeyen ya da anestezi almasını önler nitelikte bir sağlık sorunu olan kişilere uygulanabilecek bir tedavi yöntemi olarak öne çıkarlar. Mide balonu tedavisinin uygulanması için hastada ciddi bir mide rahatsızlığı olmaması gerekir. Mide balonu tedavisi uygulanmak istenen hastada ciddi düzeyde reflü ya da gastrit sorunu varsa balonun delinmesi riski vardır. Bu durumda yeniden mide balonu yerleştirilmesi gerekliliği doğabilir. Aynı zamanda vücut kitle indeksi 27’nin altında olan kişilere mide balonu takılmaz.

Hastaların, mide balonu takıldıktan sonra edindikleri beslenme alışkanlıklarını bir yaşam tarzı alışkanlığı haline getirmesi, prosedürün başarısı açısından çok önemlidir. Bu sayede hastalar verdikleri kiloları geri almaz. Aslında mide balonu hastalar açısından sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanma sürecini destekleyen, etkili bir yöntem olarak değerlendirilmelidir. Bu nedenle mide balonu takıldıktan sonraki sürecin önemi göz ardı edilmemeli, uygulamanın ardından doktorların ve diyetisyenlerin önerilerine eksiksiz uyulmalıdır.

Aksi takdirde midede küçülme söz konusu olmayacağı gibi aksine mide hacminin genişlemesi riski ile karşı karşıya kalınabilir. Bunun sonucunda hasta kilo alabilir, ciddi mide ve bağırsak sorunları yaşayabilir. Bu tür sorunlar yaşanmaması için öncelikle mide balonu uygulamasına uygunluk konusunda hasta özelinde gerekli değerlendirmeler yapılarak karar verilmelidir. Ardından hastanın uygulama sonrası istenilen yaşam tarzı değişikliklerini yapacağı konusundan emin olunmalıdır.

Kimler Mide Balonu Taktırabilir?

Fazla kilo sorunu yaşayan, bu kiloları düzenli diyet ve egzersiz ile veremeyen ya da obezite sorunu yaşayan kişiler; yapılan değerlendirmeler sonucu uygun görülmeleri halinde mide balonu taktırabilirler. Mide balonu uygulamasından sonra hastaların ortalama 10 ila 30 kilo arasında kilo kaybetmesi beklense de bu konuda kişinin mevcut kilosu başta olmak üzere kişi özelinde değişebilen çeşitli etkenler devreye girer.

Bir bireyin kendi iradesiyle mide balonu taktırabilmesi için 18 yaşında olması gerekir. Mide balonu, daha önce bir obezite cerrahisi prosedürü geçirmemiş ve diğer yöntemlere uygun olmayan kişilere önerilebilir. Geniş mide fıtığı, mide ülseri ya da gebelik gibi durumlarda mide balonu yöntemi uygulanmaz. Nadir olmakla birlikte mide balonu uygulamasından sonra mide bulantısı, ülser, ağrı, mide kanaması, mide delinmesi gibi komplikasyonlar yaşanabilir.

Mide balonu mideye yerleştirilerek, bireylerin kilo verme sürecini hızlandıran etkili bir yöntem olarak öne çıkar. 18 yaşını geçmiş ve fazla kilo sorunları yaşayan kişiler, sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları edinirken mide balonu yönteminden faydalanabilirler. Mide balonlarından bazıları belirli bir süre sonunda eriyerek kendiliğinden yok olabilirken bazılarının endoskopik yöntemle çıkarılması gerekir. Zamanında çıkarılmayan mide balonları midede rahatsızlık hissine neden olabileceği gibi mide balonunun delinmesi riskinin artması da mümkündür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir