Mide Balonu Nedir?
Mide balonu; silikon kauçuktan üretilen pürüzsüz, yumuşak ve dayanıklı bir balondur. Mide hacmini azaltmak bu sayede hastanın daha az gıdayla tok hissetmesine yardımcı olmak üzere tasarlanan mide balonunun endoskopik yöntemle yerleştirilen türünün yanı sıra yutulabilir türü de bulunur.
Mide balonunun endoskopik yöntemle yerleştirilen türünün kullanıldığı durumlarda; sönük haldeki balon, doktor tarafından endoskopla mideye yerleştirilir. Daha sonra balon salin solüsyonu yani tuzlu su ile doldurularak midede belirli bir hacim kaplaması sağlanır. Bu sayede hasta normalden daha az besin tüketmesine karşın tokluk hissine daha hızlı ulaşır. Tokluk hissinin uzun süre korunabiliyor olması, öğünler arasında daha az açlık hissedilmesini sağlar.
Mide balonu uygulaması sırasında hasta herhangi şekilde acı ya da ağrı hissetmez. Bununla birlikte mide balonu prosedüründen sonraki birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişebilen sürelerle hastanın minimal düzeyde rahatsızlık hissetmesi söz konusu olabilir. Ağrı ve rahatsızlık hissinin uzun süreli olması durumunda vakit geçirmeksizin doktora danışılması önerilir.
Mide Balonu İçin Kimler Adaydır?
Mide balonu uygulaması kolay, etkili sonuçlar alınmasını sağlayan ve konforlu bir yöntem olarak öne çıkmakla birlikte her hastaya mide balonu prosedürü uygulanması söz konusu değildir. Mide balonu uygulanacak hastaların bazı şartları taşıması istendiği gibi her hasta özelinde birtakım değerlendirmeler yapıldıktan sonra operasyona uygunluk kararı verilir.
Mide balonu prosedürünün uygulanacağı hastaların, daha önce diyet ve egzersiz gibi çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri ya da ilaçlarla kilo verememiş olması şartı aranır. Bireyin kilosu ve boyu arasındaki ilişkiyi yansıtan vücut kitle indeksi değeri 30 ila 40 aralığında olmalıdır. Bununla birlikte bazı durumlarda vücut kitle indeksi 30’dan düşük ya da 40’tan yüksek olan kişilere de mide balonu prosedürü uygulanması söz konusu olabilir.
Mide Balonu Uygulaması Nasıl Yapılır?
Mide balonunun endoskopla yerleştirilmesine yönelik prosedür ortalama 15 ila 20 dakikada tamamlanır. Balonun mideye yerleştirilmesi için endoskop olarak adlandırılan tüp benzeri ışıklı, esner ve dar bir kamera kullanılır. Hasta sedasyon altında olduğu için acı, ağrı ya da bir rahatsızlık hissedilmesi söz konusu değildir.
Endoskop hastanın ağzına yerleştirildikten sonra mide ülseri ya da hiatal herni gibi mide balonu uygulamasının güvenilirliğini azaltacak bir sorun olmadığından emin olmak için hastanın yemek borusu, midesi ve ince bağırsağı incelenir. Herhangi bir sorun tespit edilmemesi halinde endoskopun yanına kateter olarak adlandırılan dar bir tüp yerleştirilerek ucuna sönük haldeki mide balonu takılır. Endoskop kullanılarak kateter yemek borusundan mideye doğru yönlendirilir.
Mide balonu yerine yerleştirildikten sonra balon bir greyfurt boyutuna gelene dek tuzlu suyla doldurulur. Kendisini valf ile kapatan balondan kateterin ayrılması için endoskoptan faydalanılır. Doldurulmuş olan balon midede bırakılarak endoskop ve kateter çıkarılır.
Mide balonu uygulamasından sonra hastalar günlük yaşantılarına kaldıkları yerden devam edebilirler, prosedür hastanede yatış gerektirmez.
Mide Balonu Uygulamasının Yan Etkileri
Mide balonu hastanın midesine yerleştirildikten sonraki birkaç gün boyunca mide bulantısı, kusma ya da mide krampları yaşanması söz konusu olabilir. Bu süreçte doktorun reçete ettiği ilaçların kullanılması hastanın yaşam kalitesini artırabilir.
Nadir olmakla birlikte mideye yerleştirildikten sonra mide balonu sönebilir, mide dışına çıkarak bağırsakları tıkayabilir. Mide balonunun yerleştirilmesinin ardından yemek borusu ya da mide delinebilir. Mide balonu yerleştirildikten sonra bilinmeyen nedenlere bağlı olarak aşırı şişebilir ve erken çıkarılması gerekebilir. Bu tür nadir komplikasyonların önlenmesi için mide balonu prosedürü için uygunluk kararı hasta özelinde yapılan detaylı değerlendirmelerden sonra verilmelidir. Ayrıca mutlaka bu alanda uzman ve deneyimli doktorlar tercih edilmelidir.
Mide Balonu İle Zayıflamak
Mide balonu takıldıktan sonraki ilk iki hafta boyunca hastaların sıvı diyeti uygulaması daha sonra kademeli olarak normal beslenme düzenine geçmesi gerekir. Her hastanın mide balonuna alışması süreci farklı olabileceğinden, doktor yönlendirmelerine eksiksiz bir şekilde uyulması çok önemlidir.
Hastalar genellikle mide balonu yerleştirildikten sonraki ilk 3 ila 4 ay içerisinde hızlı bir şekilde kilo verirler. Tipik olarak 6 aylık bir mide balonu programı tamamlandığında pek çok hasta vücut ağırlığının %10 ila %15’ini kaybeder.
Bununla birlikte mide balonu, çok daha kapsamlı bir kilo verme yaklaşımının parçası olarak da kullanılabilir. Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz gibi yaşam tarzı alışkanlıklarını uzun vadede kalıcı hale getirmek, mide balonu çıkarıldıktan sonra hastaların yeniden kilo almasını önleyecektir.