Fazla kilo sorunu yaşayan kişiler, kilo sorunlarını çözmek için genelikle farklı yöntemlerden faydalanmayı tercih ederler. Bu yöntemlerden biri olan mide balonu günümüzün en yaygın sorunlarından obezitenin tedavisinde etkili bir rol üstlenir. Obezite sorunu yaşayan kişilerde fazla kilo sorununun yanı sıra endokrin ve çeşitli sistem hastalıkları, hareket zorluğu ya da hiç hareket edememe ve kalp – damar hastalığı gibi sağlık problemleri görülmesi riski yüksektir. Bu sağlık sorunları kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.

Vücuttaki fiziksel etkilerinin yanı sıra obezite psikolojik etkilere de neden olabilir. Obeziteden kurtulmak isteyen kişiler düzenli diyet ve egzersiz yapsalar dahi her zaman istenilen sonuçlara ulaşamayabilirler. Bunun nedeni bazı kişilerin çeşitli nedenlerle bu programlara bağlı kalamaması bazı kişilerin ise diyetlerine ve egzersiz programlarına uysalar da çeşitli faktörlere bağlı olarak yeterince kilo verememesidir. Obezite sorunu yaşayan kişiler açlık ya da doymama hislerinden kurtulamadıklarından diyet programlarını düzenli bir şekilde devam ettiremezlerse mide balonu yönteminden faydalanılması gündeme gelebilir.

Mide balonu, obezite hastalığının tedavisi amacıyla dünya çapında uygulanan ve güvenilirliği kanıtlanmış bir tedavi yöntemi olmakla birikte cerrahi bir prosedür değildir. Gerek görülmesi halinde mide balonu yöntemi obezite cerrahisine bir hazırlık olarak tercih edilebilir. Hastanın midesine içi su ya da havayla dolu bir balonun yerleştirildiği prosedür sırasında genel anestezi uygulanması gerekmez.

Mide Balonu Nasıl Takılır?

Mide balonu prosedürüne uygunluk kararı her hasta özelinde yapılan değerlendirmelerden sonra verilir. Hasta uygulamanın yapılacağı gün 8 saatlik açlığa sahip olmalıdır. Açlık süresinin 10 saate çıkarılması da mümkün olduğu durumlarda tercih edilebilir. Mide balonu prosedürü için farklı bir hazırlık yapılması gerekmez. Prosedürün uygulanması için hastaya damar yolu açılarak sakinleştirici verilir ve hastanın yarı uyku pozisyonuna geçmesi sağlanır.

Hasta özelinde gerek görülmesi durumunda tamamen uyutma yönteminin tercih edilmesi mümkündür. Bu tür durumlarda hastanın solunumu durdurulmaksızın yalnızca yaklaşık 15 dakika süreyle uyutulur. Seçilen yöntemden bağımsız olarak mide balonu acısız, ağrısız ve konforlu bir prosedürdür.

Mide balonunun hastanın midesinin iç kısmına yerleştirilmesi sırasında endoskop adı verilen ışıklı ve küçük bir kameradan faydalanılır. Kamera dışarıda bulunan monitörlere görüntü yansıtır. Böylece doktor midenin iç yapısını detaylı ve net bir şekilde görüntüleyerek işlemi gerçekleştirebilir.

Hastanın yemek borusu üzerinden midesine kadar indirilen kamera yaklaşık 1 cm kalınlığındadır. Böylece hastanın yalnızca midesi değil yemek borusu ve oniki parmak bağırsağı da incelenmiş olur. İşlem sırasında hastaya detaylı bir endoskopik muayene de yapılarak mide balonu takılmasına engel olacak düzeyde gastrit, ülser, reflü ya da şüpheli lezyon olup olmadığı kontrol edilir. Bu tür bir durum tespit edilmezse mide balonu mideye indirilir.

Mide balonu mideye indirildikten sonra midede şişirme işlemi yapılır. Balon şişirilirken metilen mavisi renginde boya maddesi eklenmiş fizyolojik serum kullanılır. Balonun renkli boyayla şişirilmesinin sebebi, mide balonunda herhangi bir nedenle sızıntı ya da delik oluşması halinde hastanın tuvalet ihtiyacını giderirken bu durumu fark edebilmesidir. Bu sayede olası komplikasyon kolayca fark edilebilir ve gereken önlemler alınabilir.

Mide balonu hastanın midesin yerleştirildikten sonra havayla ya da mavi renkli serumla 450 ila 500 cc hacme ulaşana kadar şişirilerek prosedür tamamlanır. İşlem sona erince uyandırılan hasta genellikle birkaç saatlik dinlenme süresi sonunda taburcu edilir. Hastalar mide balonu takıldıktan sonra belirli noktalara dikkat etmek kaydıyla günlük yaşantılarına kaldıkları yerden devam edebilirler.

Mide Balonu Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

Mide balonu takıldıktan sonra hasta kısa süreli olarak mide krampı, mide bulantısı ya da kusma gibi semptomlar yaşayabilir. Bu semptomlar çok ağır şiddette olmadığı takdirde normal olarak kabul edilirler. Çünkü midenin içerisine yerleştirilen yabancı bir cisim vardır. 

Mide balonu uygulamasından sonra karşılaşılması olası belirtilerin hafifletilmesi amacıyla hastaya bazı mide koruyucu ya da ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir. Bu tür yan etkiler genellikle mide balonu takıldıktan 3 ila 4 gün sonra kendiliğinden ortadan kalkar. İşlemden sonra belirtiler uzun süre boyunca ortadan kalkmaz ya da hiçbir şekilde hafifleme eğilimi göstermeden aynı şiddette devam ederse mide balonunun çıkarılması gerekliliği doğabilir. Ancak bu durumla nadiren karşılaşılır.

Mide balonu takılacak olan hastalar için bir kilo sınırlamasından söz edilemez. Önemli olan hastanın kilosu değil vücut kitle indeksidir. İntragastrik balon olarak da bilinen mide balonu yöntemi cerrahi bir operasyon olmadığı gibi son derece güvenlidir. Ancak her prosedürde olduğu gibi mide balonu prosedüründe de bazı riskler bulunur. Mide balonu takılan hastalarda en çok karşılaşılan risklerin başında karın ağrısı, kusma, mide bulantısı ve ishal gelir.

Mide balonu yapısı gereği patlamaz. Bununla birlikte mide içeriğinde aşırı derecede yüksek asit oranı olması halinde çok nadir de olsa mide balonunda delinme olması riski vardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir