Obezite günümüzde farklı yaş gruplarından pek çok kişinin muzdarip olduğu hastalıklarında başında gelen ciddi bir sağlık sorunudur. Fazla kilolarından şikayetçi olan kişiler her zaman düzenli diyet ve egzersiz ile diledikleri kiloya inemezler. Bu durumda farklı hastalara uygulanabilen çeşitli prosedürlerden oluşan obezite cerrahisi yani bariatrik cerrahi uygulamaları devreye girer.

Mide Balonu Nedir?

Mide balonu zayıflamaya yardımcı olma amacıyla uygulanan ve cerrahi prosedür gerektirmeyen bir yöntemdir. Fazla kilolarından kurtulmak isteyen, diğer obezite cerrahisi prosedürlerine uygun bulunmayan hastaların sağlık durumlarının iyileştirilmesine yardımcı olur. Ayrıca aşırı obez ve cerrahi riski yüksek olan hastalarda riskin azaltılması amacıyla obezite cerrahisi öncesi kilo kaybı sağlanması için mide balonu prosedürüne başvurulabilir.

Mide Balonu Nasıl Yerleştirilir?

Mide balonunun hastaların midesine yerleştirilmesi için endoskopi adı verilen kameradan faydalanılır. İşlem öncesinde hastanın 8 saattir su ve yiyecek tüketmemiş olması gerekir. Hastaya sedasyon uygulandıktan sonra hastada bir uyku hali olmakla birlikte bilinci tam kapalı olmaz. Ancak hasta herhangi bir ağrı hissetmediği gibi herhangi bir şey hatırlaması da söz konusu değildir. 

Mide balonu yerleştirilmesi prosedürü sırasında hastanın midesi ile oniki parmak bağırsağı kontrol edilerek işlem engel bir durum olup olmadığı tespit edilir. Prosedüre engel bir durum tespit edilmediği takdirde mide balonu midenin içerisine gönderilerek bir sonraki adıma geçilir.

İşlem endoskop aracılığıyla izlenerek mide balonu şişirilir. Bu aşamada hava ya da metilen mavisi olarak adlandırılan bir boya maddesinin eklendiği serum fizyolojik kullanılır. Balon 450 ila 600 cc hacme erişene kadar şişirilir. Hasta uygulamadan sonra bir süre dinlenir. Olağan dışı bir durum tespit edilmemesi durumunda hasta taburcu edilebilir.

Mide Balonu Prosedüründen Sonra Ne Yapılmalı?

Mide balonu prosedürü tamamlandıktan yani mide balonu hastanın midesine yerleştirildikten yaklaşık 4 ila 5 saat sonra hastanın kusma, bulantı ve mide krampı şeklinde karın ağrısı yaşaması olasıdır. Bu tür şikayetlerin görüldüğü süre hasta özelinde değişmekle birlikte yaklaşık 3 ila 7 gün arası olabilir. Söz konusu şikayetler birkaç gün içinde azalmaya başlar ve tamamen kaybolur. Bu süreçte hastanın şikayetinin azaltılması için çeşitli ilaçlar reçete edilebilir. 

Mide balonu uygulanan hastalar açısından en zor dönem, belirtilerin yaşanabileceği ilk hafta olup bu dönemde hasta yalnızca sıvı beslenme programı uygulamalıdır. Diğer yandan mide balonu uygulamasından sonra herhangi bir yan etkinin görülmediği hastaların sayısı da son derece fazladır.

Mide Balonu Nasıl Çıkarılır?

6 aylık sürenin sonunda mide balonu yine endoskopik yöntemle ve hastaya sedasyon uygulanarak çıkarılır. Mide balonu çıkarılmadan önce 3 gün boyunca hasta sıvı diyeti uygulamalıdır. Bu sayede mide balonunun çevresine yapışan gıda artıklarının temizlenmesi mümkün olur. İşlem sırasında mideye bir aparat gönderilerek balonun içindeki sıvı boşaltılır, daha sonra balon özel bir tutucu ile yakalanır ve midenin dışına çıkarılır. Ortalama 15 ila 20 dakika süren işlemden yaklaşık 1 saat sonra hasta günlük yaşantısına kaldığı yerden devam edebilir.

Mide Balonuyla Kaç Kilo Verilir?

Mide balonunun etkisini sağlayan temel mekanizma, midenin içinde kısmi olarak yer kaplaması, gıda alımını kısıtlaması ve doyma hissinin oluşmasına yardımcı olmasıdır. Bu yöntem ile hastalar altı ay için total vücut ağırlıklarının %15 ila %20’sini kaybedebilirler. Kilo verilmesi ve verilen kilonun miktarı kişinin doğru beslenme ve düzenli egzersizi yaşam tarzı alışkanlığı haline getirme konusundaki kararlılığı ile doğrudan bağlantılıdır. Diyet ve egzersiz programlarına uyulmasıyla birlikte kişi özelinde çeşitli etkenlere göre değişiklik gösterse de kaybedilen kilo miktarı 30 – 40 kg’a ulaşabilir.

Hastanın kararlılığının en önemli etken olduğu bu süreçte mide balonuyla istenilen oranda kilo verilememesi söz konusu olabilir. Eğer hasta mide balonu çıkarıldıktan sonra, mide balonunun takılı olduğu dönemde edindiği yaşam tarzı değişikliklerini uygulamaya devam etmez, düzenli olarak egzersiz yapmaz ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmezse kaybettiği kiloları geri alabilir. Çünkü mide balonu midede kalıcı değişiklikler yapılmasını sağlayan bir prosedür değildir.

Mide Balonunun Riskleri Nelerdir?

Mide balonu cerrahi bir prosedürle uygulanmaz. Ayrıca midede kalıcı değişiklikler oluşmasına neden olmaz. Bu nedenle mide balonu yerleştirildikten sonra ciddi yan etkilerle karşılaşılması riski nadirdir.

Mide balonu yerleştirildikten sonraki ilk saatlerde başlayan ve 3 ila 7 gün süre ağrı ve bulantı yaşanması olağan bir durum olarak kabul edilir. Bu süreçte hastanın konforunu artıran ilaçlar reçete edilebilir. Hasta konforunu azaltan etkenlerden dolayı yeterli miktarda sıvı alamazsa serum ya da damar yolundan rahatlarıcı ilaçlar verilmesi gerekliliği doğabilir.

Mide balonu uygulamasından sonra nadir olmakla birlikte balonun sönmesi riski vardır. Bu tarz bir durum, balonun şişirilmesinde kulanılan metilen mavi sıvının idrarda görülmesi yoluyla anlaşılabilir. Balonun söndüğünden şüphelenilmesi halinde bağırsak tıkanıklığına neden olmaması için midedeyse çıkarılmalıdır. Balon midenin içinde değilse normal yollardan vücut dışına atıldığının yakından takip edilmesi gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir