DİŞ TEDAVİLERİ
Lamine ve Veneer Kaplamalar
Lamine ve Veneer Kaplamalar Nedir?
Estetik diş tedavisi tekniklerinden biri olan Laminate yaprak manasını taşımaktadır. Veener kelimesinin anlamı ise kaplama anlamına gelmektedir. Kısacası yaprak kaplama manasına gelen bu kaplama türünde, dişlere yerleştirilen kaplamalar daha incedir ve mevcut dişlerden kesme – törpüleme – inceltme adımları çok daha düşüktür. Küçük düzeltmeler dışında porselen ya da zirkonyum kaplama yöntemlerinde olduğu gibi yoğun inceltmeler gerçekleştirilmez. Yüzeysel inceltmeler yapılarak derhal uygulama safhasına geçilebilmektedir. Genellikle estetik gülüş tasarımı modellerinde kullanılmaktadır. Diş hekimlerince yürütülen lamine veneer kaplamalar, doğal diş görüntüsü sunabilmektedir. Doğal beyazlık ve parlaklığı açısından mükemmel bir seçenek olarak karşımıza çıkan bu kaplamaların sunduğu pek çok avantajı da vardır. Lekeli, kırık, arası açık, pürüzlü diş görüntüsünden kurtaran bu seçeneğin maliyeti de diğer kaplamalardan daha düşüktür. Hem hasta hem hekim açısından daha kolay ve hızlı uygulanabilmektedir.
Lamine ve Veneer Kaplamalar Nasıl Yapılır?
Uygulama öncesinde uygulama sahasına lokal anesteziler tatbik edilmektedir. Böylece hasta işlem esnasında herhangi bir acı hissetmeyecektir. Yaprak porselen dişin mevcut doğal dişlere tam oturmasını sağlamak için 0,3 mm ile 0,5 mm arasında yüzeysel inceltmeler – aşındırmalar yapılmaktadır. Bu işleme törpüleme işlemi adı da verilmektedir. Törpüleme adımıyla yaprak porselen kaplamalar dişe tam oturma sağlayacak ve yerinden çıkma – yeme fonksiyonlarını gerçekleştirme esnasında herhangi bir zarar görmeyecektir.
Törpüleme aşamasının ardından (törpüleme yapıldıktan sonra), dişlerin ölçüleri alınacak ve üretimi için laboratuara yollanacaktır. Laboratuardaki üretim süresi genellikle 5 gün kadar zaman alabilmektedir. Dişlerinizin özel ölçüsüne göre hazırlanan kaplamalarınız hazırlandıktan sonra da özel diş yapıştırıcı bileşenler aracılığı ile mevcut dişlere yapıştırılacaktır. Estetik diş görüntüsünü sağlamak üzere geliştirilen bu kaplamaların mevcut ömrü 15 – 20 yıldır. Tedavi esnasında gerekirse geçici yaprak kaplama işlemi de gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemin toplam süresi 7 – 8 gün olmaktadır.
Yerleştirilen kaplamalar çay – kahve – kırmız şarap gibi içeceklerle renk kaybı yaşatmamaktadır. Tedaviye başlamadan önce tedavi sonrası görüntünüzün nasıl olacağını örnek görsellerle ve bilgisayara destekli programlarla görebilirsiniz. Bu tedavinin gerçekleştirilebilmesi için basit lokal anesteziler yeterlidir, anesteziye gerek yoktur. Aşınmaya karşı oldukça dayanıklı olup doğal diş renklerine en yakın tonlara sahiptir. Bu nedenle doğal dişlerden ayırt edilebilmesi oldukça zordur.