DİŞ TEDAVİLERİ
Diş Beyazlatma
Diş Beyazlatma Nedir?
Bazı bireylerde dişler içsel nedenlerden dolayı meydana gelen diş renklenmeleri olmaktadır. Bu gruptaki bireylerde rastlanan diş tonu değişimleri genelde doğumsal – genetik geçişli sorunlar olduğu gibi bebeklik ve çocukluk döneminde kullanılması zorunda olan antibiyotiklerde neden olabilmektedir. Bununla birlikte her gün düzenli olarak tüketilen pek çok gıdanın içeriğinde yer alan asitler de diş tonunun değişmesine yol açabilmektedir. Özellikle sigara tüketimi, alkol tüketimi odaklı renk değişimleri çok ciddi boyutlara varabilmektedir. Bunun yanı sıra hepimizin hemen her gün tüketmekten haz duyduğu çay, kahve gibi sıcak içecekler de düzensiz – yetersiz diş bakımı neticesinde diş tonunun kararmasına neden olurlar. Şarap ya da meyve suları olarak nitelendirdiğimiz renkli içecekler de diş tonlarında sararmalara, koyulaşmalara sebep olan etkenlerden biridir. Diş beyazlatma etkisi sunan, eczane ya da internet ortamında satılan pek çok ürün vardır. Lakin bunların etki mekanizması bir diş hekimi kontrolü altında gerçekleşen diş beyazlatma aşamalarına nazaran oldukça düşüktür. İdeal bir diş beyazlığına kavuşmak ve aynı dengede ilerlemek aslında çok zor değildir. Diş hekiminin önerdiği diş beyazlatma uygulamalarını yaptırmak ve sonrasında diş hekimlerince verilen tavsiyelere kulak vermek yeterli olacaktır.
Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?
Diş beyazlatma işlemleri birbirine yakın aşamaları temsil etse de en doğru diş beyazlatma uygulamaları yalnızca diş hekimleri kontrolünde gerçekleştirildiği takdirde etkili ve uzun ömürlü olabilmektedir. Bu kapsamda gerçekleştirilen iki ayrı yöntem vardır. İlki ofis tipi beyazlatma diğeri ise ev tipi beyazlatma uygulamalarıdır. Her halukarda diş beyazlatma için başvurduğunuzda öncelikle ofis tipi diş beyazlatma adımları tercih edilmektedir. Dentistler tarafından ön muayene gerçekleştirilir ve mevcut diş tonu ve hedeflenen diş tonuna özel uygulama planlaması yapılır. Diş beyazlatma teknikleri uygulanmadan önce hastanın yakın zamanda diş taşı temizliği yapılmamış ise tedavi bu şekilde başlatılır.
Ardından diş beyazlatma aşamalarında tercih edilen ana etken maddesi “Hidrojen Peroksit” olan beyazlatma ajanları eşliğinde beyazlatma işlemleri uygulanır. Diş beyazlatma seansları mevcut diş tonu ve hedeflenen diş tonuna göre düzenlenir. Uygulanacak seans sayısı genelde 2 ya da 3’tür. Eğer yoğun kararmalar – sararmalar mevcut ise diş beyazlatma seans sayısı da aynı oranda artış gösterecektir. Diş beyazlatma müdahalesi öncesinde diş etlerinin hidrojen peroksit kaynaklı tahriş olmaması için öncelikle koruyucu bariyerlerle muhafaza altına alınır. Ardından diş beyazlatma jelleri dişlerin üzerlerine sürülür. İlk diş beyazlatma etkisi olan diş jellerinin uygulanmasının ardından her 15 – 20 dakikalık arayla diş jelleri iki ya da üç kez uygulanmaya devam edilir. Diş beyazlatma işlemleri bu kadar basit ve hastayı yormayan aşamalara sahip olup gerekli görüldüğü takdirde hasta tekrar çağrılmaz. Bunun yerine ev tipi diş beyazlatma aşamalarını kendi uygulayabilmesi için bilgilendirmeleri yapar, hazırlıkları saptar ve uygulamanın nasıl yapıldığına dair direktifleri verir. Ancak hastanın diş tonunda yaşanan değişimler yoğun ise ofis tipi diş beyazlatma aşamaları için bir sonraki seansa katılmak üzere randevu verilir.