PLASTİK CERRAHİ
Burun Estetiği
Burun Estetiği Nedir?
Rinoplasti ameliyatı plastik cerrahi operasyonlarından biri olup, burun estetiğini engelleyici her türlü kemik – kıkırdak yapıda gerçekleştirilen müdahaleyi kapsamaktadır. Nazoplasti adıyla da anılan Rinoplasti ameliyatı en çok başvurulan estetik girişimlerden biridir. Burun estetiği genelde doğuştan gelen nedenlerle bozuk olabileceği gibi sonradan da meydana gelebilen kaza – darbe – travmalarla da ortaya çıkabilmektedir. Sebebi her ne olursa olsun düzgün bir burun estetiği yakalayabilmek mümkündür. Bazı bireylerde burun estetiği elzem durumlardan dolayı yapılırken, bazı bireylerde ise estetik görüntünün arttırılması amacıyla da gerçekleştirilebilmektedir. Elzem durumlar arasında öne çıkan bazı rahatsızlıklar; burun etinin varlığı, düzgün nefes – alıp verememe, sürekli ağızdan nefes alıp – verme gibi çeşitli solunum rahatsızlıklarına neden olan problemlerdir.
Burun estetiğinin yapılış amacı ve hedefi ne olursa olsun asıl olan öncelik solunum fonksiyonlarının normal işleyişini bozmadan, gerekli estetik görüntüyü elde edebilmektir. Operasyon kapsamında burna yeniden şekil verilmesi, şeklinin düzenlenmesi veya değiştirilmesi, şekil problemlerinin düzeltilmesi gibi durumlar söz konusu olabilir. Uzman cerrahlar tarafından yürütülen burun estetiği operasyonlarından tam sonuç elde edilebilmesi – tam sonucun gözlemlenebilmesi için 6 ila 12 ay arasında bir zaman dilimine ihtiyaç vardır.
Burun Estetiği Nasıl Yapılır?
Hekim – hasta görüşmesi yapılır. Hasta tam olarak nasıl burna sahip olması gerektiğini dile getirir. Varsa burun problemleri dinlenir. Hastanın gerekli tüm tahlil ve araştırmaları yapılır. Bireyin burun estetiği ameliyatına uygun olup olmadığı anlaşıldıktan sonra hastanın burnunun tüm profil fotoğrafları çekilir. Bu fotoğraflar üzerinde modellemeler yapılır ve burun estetiği ameliyatı olduktan sonraki burun görüntüsü hastaya gösterilir. Hasta – hekim mutabık kaldıktan sonra hastaya genel anestezi uygulanır. Eğer girişim çok dar bir alanı işaret ediyorsa lokal anestezi de yeterli olmaktadır, lakin her halukarda çoğunlukla genel anestezi altında yürütülmesi önerilmektedir. Hastanın operasyon sırasında hafif bir şekilde konuşması ve kıpırdaması dahi ameliyatı riske sokabilir.
Ameliyatın toplam süresi 2 saati aşmamakla birlikte genelde 1 gün hastanede kalınması yeterlidir. Daha küçük operasyonlar geçiren hasta aynı günün akşamı taburu edilir. Rinoplasti ameliyatı uygulanırken genelde iki ayrı yöntem uygulanır. Bunlardan biri açık rinoplasti’dir. Bu yöntemde burun deliklerinin hemen ara bölmesinden oldukça küçük çapta bir adet cerrahi kesik atılır ve hekimin görüş açısın büyümesi için bu kesik genişletilir. Açık rinoplasti sıklıkla burnunda şekil bozukluğu olan ve daha önceden burun estetiği operasyonu geçirmiş hastalarda tercih edilmektedir. Açık rinoplastinin en belirgin avantajı ise hekimin görüş alanının oldukça geniş olmasıdır. Lakin iyileşme evresi kapalı rinoplastiye nazaran daha sıkıntılı ve daha uzun geçtiği için sadece elzem durumlarda tercih edilir. Kapalı rinoplasti ameliyatında ise cerrahi kesikler burun deliklerinin iç kısmında yerleşke edilmiştir. Böylece ameliyat izi problemi olmazken aynı zamanda hastanın iyileşme evresi hem daha konforlu geçer hem de daha kısa olarak tamamlanır. Kapalı rinoplasti sıklıkla daha küçük oranlardaki şekil bozukluğu problemlerinin giderilmesinde tercih edilir.